Навигационните системи ARAG представени от Ири Трейд АД на БАТА АГРО 2019


Навигационните системи ARAG представени от Ири Трейд АД на БАТА АГРО 2019



Пролетното изложение БАТА АГРА премина под мотото на прецизното земеделие, което не убягна от погледа на фермерите. Ири Трейд АД е сред вносителите на техника, които предложиха нови решения в тази област. Добре познати на пазара с качествените трактори и комбайни с марката Deutz-Fahr, както и селскостопанска техника от други марки, Ири Трейд АД са официален дистрибутори и на италианската компания за навигационни системи ARAG.


Представяме Ви основните характеристики на тази навигация.


Какви са предимствата на навигационните системи ARAG на фона на масовата дигитализация, която навлиза в земеделието?


Италианската компания за навигационни системи ARAG произвежда техника, подходяща за всяка машина. Освен обикновените системи, при които GPS-ът е вграден в монитора, залагайки данните за движение по подобие на навигацията при леките автомобили, ARAG разполага с автопилот за управление на трактори и комбайни, чиито функции правят управлението изключително лесно. Като добавим тясното сътрудничество с фермерите при въвеждането на системите в действие, което служителите на Ири Трейд АД предлагат, със сигурност това ще бъде оценено и от земеделските производители.









На БАТА АГРО ние представихме подобен автопилот, монтиран на трактор Deutz-Fahr 6215 RC Shift, така че фермерите нагледно да се убедят в перфектните стойности на системата. Чрез антената към трактора се предават данни от спътници с точност плюс минус 1 сантиметър. При обикновената услуга се постига точност до плюс минус 18 сантиметра в границите на землищата и в този диапазон услугата е безплатна за клиента. При съвършената точност на движение услугата се плаща, както е и при повечето колеги, предлагащи подобна техника.

Антената за безплатната навигация отчита също и наклона на терените, което е много важно, за да не се получи отместване. Автоматично прави корекции на отклонението и чрез автопилота машината се управлява безпроблемно. Всичко това е свързано с компютър, който осъществява връзката между антената и сигнала, получен за точната позиция на трактора, така че операторът във всеки момент знае какво е точното движение на машината.



С какво друго изненадахме фермерите тази пролет?

Освен с навигациите си ARAG са и най-големите производители на дюзи за пръскачки, както и за системи за тяхното управление – контролери, наблюдатели на налягането и др. Почти всички фирми произвеждащи пръскачки ползват дюзите на тази компания. С новото партньорство с ARAG ще разчитаме в бъдеще и на тази техника.

Вече 15 години Ири Трейд АД е вносител и на пръскачките BARGAM, които ползват продуктите на ARAG, което е допълнителна полза за нашите клиенти.

На БАТА АГРО тази година представяме още една новост – италианските торачки Eurospand, чиято фирма-майка Cavallo е сред известните производителки на тороразхвърлящи устройства в света. Предлагаме пълната гама от машини с обем от 200 литра, които се използват в лозаро-овощарството, до най-големите торачки, предлагани на пазара с кубатура до 3 000  литра.

- Кое е специфичното за тази техника?

За разлика от останалите компании в тази област тороразпръскващите машини на Eurospand разполагат със специално патентована система за разбъркване на тора. Докато останалите конкуренти използват бъркалки за разбъркване на гранулите, при Eurospand се използва уникална система от вибриращи сита, които разтрошават и разбъркват тора.



За лозаро-овощарството пръскачките разполагат и със съответните ръкави, така че разпръскването да става в самия ред. Освен за земеделието те изработват и машини за опесъчаване и други пътни поддръжки през зимата. Тороразпръсквачките могат да се свържат и с навигационната система на ARAG, така че да се осъществи прецизно торене и то на определено за целта разстояние. Приложена е и система за окрайчване, така че да пръска само от едната страна. Всяка една от торачките може да се оборудва с компютър. Дори една от най-големите „Електра“ 3 032 е директно свързана с компютър, в който има GPS, вграден в монитора.

По време на изложението БАТА АГРО Ири Трейд АД представя и торачка, предназначени за лозаро-овощарски приложения. Но за малки земеделски стопанства, които обработват примерно 300-400 декара, ръкавите могат да се демонтират и могат да се използват като торачки за полско приложение. Така се постига диверсификация на техниката с разнообразно приложение.

- Със сигурност фермерите се интересуват и новите продукти на Deutz-Fahr, които ще предложите тази година на пазара?

Тази година мотото на панаира е “With Deutz you go fahr“ (С машините на Дойц ВИЕ стигате далеч), тъй като това е една изключително висококласна техника, която се е доказала отдавна и в България. Не случайно като атракция на панаира изложихме един уникат на Deutz-Fahr– едноцилиндров трактор,произведен през 1941 година. Преди 7-8 години го намерихме при един вехтошар в Кочериново и го реставрирахме напълно, така че днес той е работещ. При идването си преди две години собственикът на Deutz-Fahr го поиска за техния музей, но засега все още не можем да се разделим с него.

Колкото до останалата техника, при тракторите изложихте всичко – от 80 до 340 конски сили. Най-големият е Deutz-Fahr Warrior 9340 TTV, който е специално изпълнение.



При комбайните имахме представители на всичките 4 серии – пета, шеста, седма и девета. Знаете, че Deutz-Fahr предлага само конвенционални, сламотръсни комбайни, прилагащи технологията на овършаване и почистване. „Ири Трейд“ предлага комбайниот 180 до 400 конски сили, съставляващи 80-85% от целия пазар.

Вносителят отдавна предлага и техника прикачен инвентар с марката Кьокерлинг, лидер в производството на качествен инвентар за съвременна обработка, включително и безорна технология no till.

Представихме четири продукта – като се започне от предсеитбена пролетна обработка, мине се през стърнищна обработка с култиватор или дискова брана и се стигне до засяване на есенните култури.

На щанда на „Ири Трейд“ бяха представени и италианските машини Sfoggia (Сфоджа), познати отдавна на българския пазар. Това са прецизните сеялки за пролетни култури, като на панаира можеше да се види и най-модерната сеялка „VentoSmart“ с електрически принцип на сеене с бързо действие. С нея може да сеработи дори върху полуподготвени почви, изисква се само да няма много растителни отпадъци, за да не набира в процеса на сеитба. Работният орган на сеялката, който отваря браздата, за да легне семенцето, е от високояка стомана, за да навлиза лесно в почвата. Именно затова и с нея може да работи в тежки условия

- Има ли интерес към no till технологията в България?

Интерес има, но както се казваше преди 30 години, тази технология трябва да се прилага „творчески“. Защото има земя, която не търпи безорна обработка като например тежките смолници, а има и друга, която е перфектна за нея. За да се мине от конвенционалната към другата техника, трябва да мине време, необходимо за преструктурирането на самата почва. Ако някой сега работи по конвенционална технология и още от следващата година иска да получи невероятни резултати с no till, няма как да стане. Трябва да минат 3-4 години, за да има ефект. Освен това безорната технология е много енергоемка – нужни са трактори от 300 до 600 конски сили, за да се отмята работа. Защото на този агрегат му трябва много мощна машина.



0700 10 445 - Обадете ни се сега !