Универсална сеялка Ultima – точна дълбочина на сеитбата, гаранция за висока продуктивност.

За въпроси и повече информация
0700 10 445

Описание


ULTIMA предлага на специализираните аграрни предприятия разнообразни възможности за нейното прилагане. Дали това е минимална обработка, оран или директна сеитба – ULTIMA гарантира равномерна дълбочина на полагане на семената във всякакви почви при висока ефективност и икономическa изгодa. От техническа гледна точка ULTIMA представлява сеялка с ралници, притежаваща редица особености в сравнение с канадските системи. Всеки сеитбен длетовиден ралник точно се въвежда в дълбочина чрез движещата се отпред копирна ролка. Това гарантира равномерно дълбоко полагане, даже при неравна повърхност или висока скорост на движение. Длетовидния ралник с ширина 60 мм извършва лентова сеитба с разстояние между лентите 12,5 см. Семената по пневматичен начин се отлагат в посевната бразда, изчистена от сламата, и след това се покриват с нивелирите, и уплътняват с валяк STS и щригелна брана. След всеки ралник следва уплътняващо колело, което създава оптимално уплътняване за да се осигури капилярно покачване на влагата. Дълбочината на полагане се регулира централизирано, с помощта на отделни цилиндри под налягане. Дълбочината се регулира централизирано в продължение на няколко секунди, което позволява бързо да се адаптира към различните видове почви. Копиращите ролки на сеещите ралници носят около 70% от теглото на машината, като всеки сеитбен хоризонт старателно се уплътнява. Уплътняване, сеитба, притъпкване: по тази система действа ULTIMA. Бързата и равномерна кълняемост е доказателство за качеството на полагане на семената (сравнете също изпитванията на RKL).
Професионална техника за професионални аграрни
предприятия.

Универсална сеялка Ultima – точна дълбочина на сеитбата, гаранция за висока продуктивност.
Регулиране на дълбочината на полагане на семената
С хидравличните цилиндри, с които са оборудвани всички агрегати, се определя дълбочината на сеитбата, те едновременно изпълняват амортесьорна функция върху неравни и каменисти почви. Също така хидравличните цилиндри понижават вибрацията на сеялката дори при висока скорост от 15-20 км/ч, което опростява нейното управление. Тук са показани примери за плитка настройки (цилиндърът е свит) и дълбока настройка (цилиндърът е отпуснат).

Директна сеитба при сухи условия
Тук е показана ULTIMA при директна сеитба и сухи условия. Високото налягане от 240 кг. върху всеки ралник гарантира оптимална дълбочина на полагане на семената и при сухи условия. Ралникът разрохква почвата и произвежда достатъчно количество рохка земя за покриване на семената.
Оптимално разпределяне на семената
В практиката изсяването на семената става на ивици от 60 мм. Разстоянието от среда до среда на ивиците (ралниците)= 185 мм. По-голямото разстояние в семенното ложе между растенията способства за оптималното им хранене и по-ограничено пренасяне на гъбични заболявания. Ралниците при високо натоварване по-голямо от 240 кг. на агрегат, чудесно поддържат дълбочината на полагане на семената. Това е много важно при плитка сеитба (рапица, синап) или при дълбока сеитба (грах, фасул).
Работен принцип на сеялката ULTIMA
Почвата пред ралника се притъпква за да се възстанови капилярността, след това ралникът формира бразда. При това сламата се размества встрани и семената падат във влажната земя. След това нивелирите засипват с почва браздата, в която се намират семената, след което повърхността се притъпква с валяк (тук е показан пример за работна дълбочина 6-7 см.).
Уплътняване при сеитба, притъпкване
Много е важно посевът да бъде притъпкан за оптимална кълняемост. Притъпкващият валяк уплътнява почвата за да се възстанови капилярността, следващият след ролката ралник извършва изсяване върху уплътнената почва, след това идва заравнителя, който засипва посевното ложе с почва и в заключителния процес на сеитбата се извършва изравняване и притъпкване на почвения хоризонт. Валяка за притъпкване е направен по такъв начин, че по всяка сеитбена ивица върви притъпкващо колело. Така ние целесъобразно притъпкваме само в необходимото място, а не по цялата площ (при цялостно притъпкване има повишена опасност от водна ерозия).
Балансирано тегло на сеялката върху притъпкващите ролки и задния валяк
Универсалните сеялки с голям обем на бункера за семена имат голямо собствено тегло, което често води след себе си до потъване на сеялката и различна дълбочина на полагане на семената при работа върху пясъчни почви и при влажни условия. Тяхната противоположност е ULTIMA. След оран, мулчиране или при директна сеитба, теглото на сеялката ULTIMA винаги оптимално е разпределено върху опорно-притъпкващите ролки и върху задния притъпкващ валяк. Транспортните колела при работа се намират в повдигнато положение.
ULTIMA е пригодна и за сеитба на царевица
Снимката показва сеитба на царевица през пролетта на 2010 година. Предшественикът е царевичен силаж. Почвата е обработена един път с полагане на течен тор. Посято е със сеялка ULTIMA, ширина на междуредието е 37 см. (всеки 2-ри семепровод е затворен). Независимо от слабите валежи, посевът е покълнал добре и равномерно.

Отделно закрепени сеитбени агрегати с опорно колело

 • Точна дълбочина на изсяване
 • Отделно закрепени сеитбени агрегати с опорно колело
 • Притъпкване преди и след сеитбата
 • Равномерна кълняемост
 • Висока гаранция за реколтата

Характеристика на лентовата сеитба

 • По-широко разпределяне на семената, отколкото при дисковите системи. (предимства: подсилена коренова система, по-малък риск от разпространяване на гъбични заболявания)

Високо натоварване върху ралниците (240 кг)

 • Сигурна и точна дълбочина на полагане на семената при сухи и тежки условия

Хидравлично копиране на почвата

 • Винаги константно налягане върху почвата
 • Висока скорост и спокойно управление

Нивелири и STS - валяк

 • Оптимално изравняване на повърхността на почвата
 • Оптимално следсеитбено притъпкване и задържане на влага

Незначителна интервенция на почвата

 • Способства за жизнените функции на почвата
 • Стабилна структура на почвата
 • Използване при различни условия (след оран, минимална обработкаили при директна сеитба)
 • Опростена експлоатация

Висока работна скорост

 • Висока производителност до 9,6 хектара/час при 16 км/ч (ULTIMA 6 м)
 • Универсално прилагане при всякакви технологии
 • Ниски разходи на консумативни части
 • Висока устойчивост на износване, даже върху камениста почва
 • Висока рентабилност на инвестицията


ВАЖНО: ЗАКРЕПВАЩА СИСТЕМА „ЛОКПИН“

Всички важни точки на закрепване са съединени с болтове на системата „ЛокПин“. Принципът: Обичайното съединение с щифтове е заменено с ос. На конусните краища на оста се поставят висококачествени втулки. С помощта на болт втулките се затягат, стягат и фиксират в конзолата.

ПРЕДИМСТВО: ЛОКПИН ИЗВЪРШВА ВИСОКОКАЧЕСТВЕНО ЗАКРЕПВАНЕ В ТОЧКИТЕ НА СЪЕДИНЯВАНЕ

 • Никакво разваляне на идеално кръглите отвори
 • Никакво износване в конзолите (скобите)
 • Закрепването се фиксира от двете страни


Серийно оборудване: Стълба за товарене, транспортно осветление на сеялката, механичен брояч на хектарите, маркер с хидравлично задвижване, STS-валяк 530 мм, компютър за управление и контролиране с обзорен дисплей.

Допълнително оборудване: Механично изключване на половината сеялка, електрическо регулиране на посевната норма, контролиране на всеки семепровод, маркер на технологичния път, пневматични спирачки, стабилизиращи дискове на сеялката по склоновете.


Разгледайте целия продуктовият каталог на Köckerling ТУК.

Видео


Ultima CS
0лв.
0700 10 445 - Обадете ни се сега !